Skip to content
All projects

CO99 Art Building & OPR Gallery

Hospitality & Wellness

Milan, Italy

CO99 Art Building & OPR Gallery
Application
  • Outdoor

  • Indoor

Location

Milan, Italy

Architectural interior design

arch. Federico Regazzoni

Lighting Design Project

Light+Arch Consultancy arch. Giorgio Colombo

Lighting Contractor

Bespoke Lighting Solutions Milano

Photo

Marco Reggi

Year

2022

CO99 Art Building & OPR Gallery

The new frontier of hospitality

An aparthotel in the heart of Milan, where you can stay for a few days or more, CO99 Art Building & OPR Gallery is the new hotel proposal in the Milanese capital offering environments to meet modern lifestyle needs, through the combination of technology, design and art. Indeed, the building boasts the OPR Gallery, a contemporary art space that hosts exhibitions, talks and events throughout the year.

Hi-res images

.zip
C099 1280X1920 3
C099 1280X1920 11
C099 1280X1920 2
C099 1280X1920 10
C099 1280X1920 4
C099 1280X1920 5
C099 1280X1920
C099 1280X1920 7
C099 1280X1920 12
C099 1280X1920 6
C099 1280X1920 13
C099 1920X1280 1
C099 1280X1920 9
C099 1280X1920 1
C099 1920X1280
C099 1920X1280 2
C099 1280X1920 8
C099 1920X1280 3

Download all images

.zip

Light and art in the Milanese capital

The building, which once housed offices, has been completely renovated thanks to an intervention by architect Federico Regazzoni, who also supervised the interior design project. Today, the structure, through its offer of rooms and flats of different sizes and spread over three floors, as well as amenities designed for both short and long stays, caters to a business clientele, as well as tourists and students looking for environments designed for contemporary living. The offer is completed by an outdoor terrace where one can relax surrounded by greenery, a lounge area where one can meet with other guests, and co-working spaces designed for working moments. And finally, to enhance everything, a specially designed lighting project.
Marco Reggi Photographer 059 Copia (1)
C099 1280X1920 Gallery

The lighting design realised by the Light+Arch Consultancy studio involved a combination of different Linea Light Group solutions, all of which share a minimalist design and high performance to meet different requirements.

For example, there was the need to adequately enhance the numerous works of art present within the building, including in the OPR Gallery, the common areas, and in the passageways and access areas to the rooms. 
For the Gallery, in particular, a diffused and soft lighting was preferred, which would allow the different works of art to be put on display over time. For this reason, the product Luno was used, which is usually installed in the form of strips, but here was used in a customized version with visible and curved channels, directing very soft and nuanced lighting towards the ceiling. The result is an “industrial” style lighting that is well suited to the works of art on display.
For common and transit areas, however, Cell downlights were used for general lighting, while Warp recessed spotlights were used above doors to signal the entrances to the rooms.
Inside the rooms are various decorative lighting solutions, including Box, a wall lamp with a discreet design, which appears like a luminous bubble, a Crew_2 ceiling lamp, which comes in different colour combinations, and, finally, a Loro_R downlight, with multiple installation possibilities.

For the lighting of the external facade, with the aim of highlighting its energy, Periskop Narrow spotlights controlled by Dali were used, installed with very narrow beams to accentuate the pattern of the facade and its structure. This solution creates an eye-catching effect, especially in the evening when the building becomes extremely recognizable, both from nearby and far away.

For the stairwell, the TU_Top linear wall lamp was chosen, perfect for creating a modern styling, thanks to the product’s elegant and minimal lines.

The lighting design was completed by including some specific solutions for the outdoors, such as the sphere lamps of the Oh! collection. This was used on the terrace to both illuminate and furnish with simplicity and elegance. The Envelope wall light was then used as a step marker for the staircase leading to the entrance of the building, and the Voyager lamp post was used for relamping of existing structures.

C099 1260X1680

Prodotti usati in questo progetto

  • Crew_2

    plafón, colgantes, luminaria de pared

    Crew_2
  • Box_W1 Mono Emission

    luminaria de pared

    Box_W1 Mono Emission
  • Loro_R

    downlights

    Loro_R
  • Warp_R

    downlights

    Warp_R

You've seen 4 products out of 10

Share this project